Pitäkää ruokakomero vapaana tuholaisista

Ruokakomero

Monet keittiöt sisältävät erityisen säilytystilan elintarvikkeille, jotka tarvitsevat viileää ja pimeää säilyäkseen pitkään. Jossain vanhemmassa asuinrakennuksessa ruokakomero voi esimerkiksi sijaita ulkoseinän vieressä, missä on sopivan viileää.

Vanhemmat ruokakomerot voivat joskus olla vaatehuoneen kokoisia, kun taas modernimmissa kodeissa ruokakomerot ovat enemmän luonnollinen osa keittiökalustusta. Mielellään korkeakaapin muodossa, jonka hyllyjä voi pyörittää ja vetää ulos.

Suosittelemme

Ehkäise ja ennakoi

Ei ole epätavallista unelmoida suuresta ruokakomerosta, jossa on paljon säilytystilaa ja jossa kotitekoinen hillo, marmeladi ja mehu voivat sijaita rinnakkain viljatuotteiden, kuten myslin, jauhojen ja kaurahiutaleiden kanssa sekä säilykkeiden, kuivatuotteiden, hedelmien ja muiden herkkujen kanssa.

Riippumatta siitä, minkä tyyppinen ruokakomero sinulla on kotona, sinun täytyy tyhjentää se säännöllisesti, osittain puhdistaaksesi kaikki pinnat ja osittain tarkastaaksesi kaikki pakkaukset varmistaaksesi, ettei niitä ole hyökänneet tuhoeläimet.

Erityisesti kuivatuotteet, kuten jauhot, hiutaleet, korput ja leivät, ovat houkuttelevaa ruokaa monille eri tuholaisille tai ruokakomeron tuhoeläimille, kuten niitä voidaan tässä yhteydessä kutsua. Ne aiheuttavat vahinkoa, vaikka itse hyönteiset harvoin ovat terveysvaarallisia, mutta kun ne hyökkäävät elintarvikepakkausten kimppuun, ne saastuttavat sisällön ulosteillaan ja muulla, mikä tarkoittaa, että se on hävitettävä.

Puhdistetut, kuivat ja ennen kaikkea erilaiset työvälineet ja mittayksiköt ovat se, mitä tarvitaan niille, jotka haluavat vähentää riskiä levittää olemassa olevia hyönteisiä ja munia.

Yleiset ruokakomeron tuholaiset

Leipäkuoriaiset

Aikuiset leipäkuoriaiset ovat noin 2-4 millimetrin pituisia, ne voivat lentää ja pystyvät järsimään kaikkea pahvista muoviin ja metalliin. Jokainen naaras munii noin sata munaa elinaikanaan, ja juuri toukat ovat suurimpia vahingontekijöitä.

Tunnusmerkit

  • Leipäkuoriainen on pienikokoinen ja musta tai ruskeanmusta
  • Toukat kaivavat käytäviä elintarvikkeisiin, kuten leipään, pastaan ja kuivattuihin hedelmiin
  • Toukat pysyvät yleensä samassa pakkauksessa kunnes ne ovat täysikasvuisia
  • Pitävät eniten pastasta, lemmikkieläinten ruoasta, näkkileivästä, pähkinöistä, kuivatuista mausteista ja kuivatuista hedelmistä
  • Jättävät jälkeensä pieniä onteloita

Jauhokuoriaiset

Toinen ruokakomerossa yleinen kuoriainen on jauhokuoriainen. Tämäkin kuoriainen on ruskeanmusta ja pieni, mikä tekee siitä vaikean erottaa leipäkuoriaisesta.

Selkein merkki siitä, että sinulla on jauhokuoriaisia eikä leipäkuoriaisia, on petroolin kaltainen haju, jonka nämä kuoriaiset levittävät ruokakomerossa. Myös jauhokuoriaisen toukat, jotka ovat keltaisia ja vain muutaman millimetrin kokoisia, asettuvat asumaan jauhopusseihin tai vastaaviin kuivatuotteisiin, joissa ne syövät sisältöä kunnes ne ovat täysikasvuisia kuoriaisia.

Tunnusmerkit

  • Jauhokuoriainen on pienikokoinen ja ruskeanmusta
  • Pienet keltaiset toukat, jotka syövät jauhoja, hiutaleita, siemeniä ja vastaavia kuivatuotteita
  • Aikuiset jauhokuoriaiset ovat vaikeita hävittää, koska ne voivat selvitä ilman ruokaa kuukausia kerrallaan
  • Jauhokuoriaiset levittävät petroolin kaltaista hajua, joka leviää ruokakomerossa
  • Hyökkäyksen kohteena olevat elintarvikkeet muuttuvat harmahtaviksi ja homehtuvat helpommin kuin tavallisesti

Hedelmäkärpäset

Meistä kaikista on tullut todennäköisesti häirittyjä hedelmäkärpästen parvista, jotka lähes valtaavat sekä hedelmäkulhon että keittiön jäänteet lämpiminä kesäpäivinä. Hedelmäkärpänen ei ole yhtä yleinen kuin leipä- ja jauhokuoriainen juuri ruokakomerossa, vaikka se mielellään herkutteleekin hedelmillä ja vihanneksilla, jotka ovat esillä sekä ruokakomerossa että keittiöpöydällä. Erityisen herkullista se on, jos hedelmä on alkanut hieman mädäntyä.

Vaikka hedelmäkärpänen on pikkuruinen, se tulee sukukypsäksi jo kahdeksan päivän kuluttua. Yksi kärpänen voi munia jopa 500 munaa, mikä johtaa ennätyksellisen nopeaan lisääntymiseen ja tunteeseen, että ne tulevat tyhjästä.

Tunnusmerkit

  • Pitävät eniten ylikypsästä (tai mädäntyneestä) hedelmästä sekä ruoka- ja juomajäänteistä
  • Löytyvät roskapusseista, kierrätysastioista, hedelmäkulhoista, tiskialtaista ja ruokakomeroista
  • Eivät kestä kuumaa vettä tai ansoja, jotka sisältävät vettä, astianpesuainetta ja etikkaa

Koit

Koi on toinen yleinen tuholainen ruokakomerossa. Yleisimpiin ja laajimmin levinneisiin lajeihin kuuluvat jauhokoi ja hedelmäkoi (tunnetaan myös intialaisena jauhokoina), jotka myös mielellään hyökkäävät tuotteisiin, kuten jauhoihin, hiutaleisiin, suklaaseen, pähkinöihin ja kuivattuihin hedelmiin.

Tunnusmerkit

  • Aikuinen koiperhonen on noin 1-2 senttimetrin pituinen ja voi usein lentää hyvin
  • Jauhokoi on harmaa, siivissä on tumma poikkijuova
  • Hedelmäkoi on kuparinvärinen, siivissä on kermaisenvalkoinen poikkijuova
  • Toukat ovat kermaisia tai vaaleanvihreitä
  • Pitävät eniten jauhoista, hiutaleista, pähkinöistä, kuivatuista hedelmistä, suklaasta ja kuivatuista mausteista

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Yleisimpiin ruokakomerotuholaisiin kuuluu muun muassa erilaisia kuoriaisia, joista jauhokuoriainen on kaikkein yleisin. Kuten nimestä voi päätellä, jauhokuoriainen suosii tuotteita, kuten jauhoja ja hiutaleita, ja se voi jo kaupasta kotiin tuotaessa löytyä pakkauksista, joihin se myös munii munansa.

Tämän vuoksi on erittäin tärkeää säilyttää kuivatuotteet tiiviissä pakkauksissa. Lasipurkkeja tulee steriloida ennen käyttöä, ja sinun tulisi välttää märkien lusikoiden ja mittausvälineiden suoraan laittamista pakkausastiaan, koska siinä muodostuu helposti kondenssia.

Jos on jotain, mitä tuholaiset rakastavat enemmän kuin mitään muuta, se on kosteat ympäristöt, koska ne ovat erityisen suotuisia hyönteisten lisääntymiselle.

Noudattamalla vinkkejämme ja neuvojamme sinulla on hyvät edellytykset estää tuholaisten esiintyminen omatoimisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi sinun tulisi pitää silmällä sekä keittiötä että ruokakomeroa, eikä haittaa, jos tarkistat myös ulkotilan, kasvihuoneen tai parvekkeen säännöllisesti.

Ruokakomeron tuholaisongelman yhteydessä sinun tulisi

  • Tyhjentää koko ruokakomero elintarvikkeista ja muista tuotteista
  • Puhdistaa kaikki pinnat kostealla rätillä, joka on kastettu lämpimään veteen, johon on lisätty muutama tippa astianpesuainetta ja sitruunan mehua
  • Olla erityisen huolellinen listojen ja ovenkahvojen pyyhkimisessä sekä lattian märkäpyyhkimisessä
  • Pakastaa hyökkäyksen kohteena olevat elintarvikkeet ja heitä ne sitten kotitalousjätteisiin, mieluiten mahdollisimman lähellä jätehuollon tyhjennystä
  • Varmista, että kaikki pakkaukset ovat tiiviitä, jotta kosteus tai hyönteiset eivät pääse tunkeutumaan sisään

Ennaltaehkäistäksesi tuholaisongelman ruokakomerossa sinun tulisi

  • Tyhjentää ja puhdistaa ruokakomero säännöllisesti yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti
  • Avata pussit, purkit ja muut pakkaukset ja tutkia sisältö ennen kuin asetat ne ruokakomeroon
  • Käyttää pölynimurin eri suuttimia päästäksesi käsiksi sekä suuriin pintoihin että ahtaisiin koloihin ja nurkkiin
  • Aseta ruokakomeroon pusseja, joissa on punasedertuotteita (vältä hyönteissuihkeiden käyttöä suoraan elintarvikkeiden lähellä)
Klikkaa nähdäksesi lisää Hyönteistuotteita

Arvostelu oppaasta:

4.2/5 - (35 votes)