Puhalluskärpäsiä

Talokärpänen

Oksennuskärpäset ovat keskikokoisia tai suuria kärpäsiä, jotka voivat tulla sisätiloihin, jos ne löytävät suotuisia paikkoja munimiselle ja toukille. Ne eivät aiheuta suoraa vahinkoa ihmisille, lemmikeille tai omaisuudelle, mutta koetaan usein ärsyttäviksi ja epämiellyttäviksi, jos niistä ei päästä eroon. Lisäksi ne voivat olla bakteerien kantajia.

Seuraavaksi käymme läpi, miltä oksennuskärpänen näyttää, missä sitä yleensä havaitaan ja miten niitä voi tehokkaimmin torjua.

Pikaopas

  • Siivoa: Varmista, etteivät kärpäset pääse käsiksi orgaaniseen materiaaliin sulkemalla jätteiden säilytysastiat tiiviisti ja puhdistamalla ne huolellisesti ja säännöllisesti.
  • Pyri kiinni: Erilaiset pyydysloukut.
  • Torju: Huolellisesti puhdistamalla mahdolliset orgaanista materiaalia sisältävät lähteet, jotka ovat mätänemässä.

Suosittelemme

    Lyhyesti oksennuskärpäsistä

    Oksennuskärpäset, tai Calliphora erythrocephala ja Lucilia, jotka ovat niiden tieteelliset nimet, ovat maailmanlaajuisesti levinneitä ja käsittävät 1100 tunnettua lajia. Ruotsissa on noin 50 lajia. Oksennuskärpäset kuuluvat suurimpiin ruotsalaisiin kärpäsiin ja niillä on tyypillisesti voimakas vartalo voimakkaine, mustine karvoineen ja korkea surina, joka syntyy, kun siivet hankaavat vasten vartaloa.

    Oksennuskärpäset elävät tavallisesti luonnossa, missä ne munivat munansa erilaisiin orgaanisiin materiaaleihin, kuten raatoihin ja muuhun mätäneviin orgaanisiin materiaaleihin kuten hedelmiin, ulosteisiin, juustoon ja vastaaviin. Aikuiset oksennuskärpäset ovat pistäviä ja imeviä suuosia, jotka on sopeutettu nestemäisten aineiden imemiseen. Ne voivat myös erittää ruoansulatusnestettä ruoan päälle helpottaakseen sen liukenemista. Oksennuskärpäset voivat haistaa lihan ja raadon useiden kilometrien päästä. Ne voivat porautua muovin ja muiden materiaalien läpi ja siten pudottaa munat lihalle. Munat munitaan raatoon ja jo alle vuorokaudessa munista kuoriutuvat toukat, mikä tekee niistä oikeusentomologiassa käytettäviä indikaattoreita mahdollisen kuolinajan määrittämiseksi.

    Oksennuskärpäset ovat usein yhdistettyjä mikro-organismeihin (enemmän kuin tavallinen talokärpänen) ja voivat siksi olla bakteerikantoja, kuten clostridium ja salmonella. Kärpäset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä.

    Ulkonäkö

    Oksennuskärpänen voi kasvaa jopa 18 millimetriä pitkäksi, on kaksisiipinen ja sillä on metallinhohtoisia sinisiä ja vihreitä sävyjä. Vartalo on voimakas ja siinä on mustia harjasmaisia karvoja. Pää on liikkuva ja sillä on fasettisilmät.

    Elinkaari

    Oksennuskärpäset munivat munansa sinne, missä on suotuisaa ruokaa toukalle. Elämänkierto on muna, toukka, kotelo ja aikuinen (imago). Munat kuoriutuvat alle vuorokaudessa sen jälkeen, kun kärpänen on muninut ne. Toukka, joka usein elää raatolihaa syöden, kehittyy, kun lämpötila on yli 6 – 7 astetta. Toukat kasvavat nopeasti ja jo 4 päivän kuluttua pariin viikkoon ne ovat valmiita koteloutumaan. Silloin ne etsiytyvät maahan. Jos tämä ei ole mahdollista, ne vaeltavat kauas löytääkseen paikan koteloutumiselle. Täysin kehittynyt kärpänen elää vain kuukauden ja sen ainoa tarkoitus on lisääntyä.

    Torjunta

    Oksennuskärpänen ei ole tuholainen eikä aiheuta suoraa haittaa ihmisille, lemmikeille tai rakennuksille, mutta kun aikuiset kärpäset löytävät suotuisia paikkoja munimiselle ja toukille kodeissamme, ruoka, jonka aikomme syödä, voi tulla bakteerien, munien ja toukkien kasvualustaksi.

    Ennaltaehkäisevä hoito

    • Pidä yleisesti puhtaana ja erityisesti jäteastiat ja -säiliöt.
    • Käytä tiiviisti sulkeutuvia kansi. Kartoita, missä oksennuskärpäset voisivat munia.
    Napsauta nähdäksesi lisää kärpästuotteita

    Arvostelu oppaasta:

    4.2/5 - (34 votes)